Azonosító szám: SzPk-00062-16-20 2 06 1 /1
Érvényesség kezdete: 2016-11-24
1. a)   A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE
Háztáji és kisüzemi gombatermesztő
  b)   SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE
Háztáji és kisüzemi gombatermesztő
2. A SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL MEGSZEREZHETŐ KOMPETENCIÁKKAL
új, önálló tevékenység, munkaterületi feladat végezhető el
3. A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MODULRENDSZERŰ
Nem
4. AZ OKJ-BAN SZEREPLŐ AZON SZAKMACSOPORT, AMELYBE A PROGRAMKÖVETELMÉNY BESOROLHATÓ
20. Mezőgazdaság
5. AZ EKKR-HEZ KAPCSOLÓDÓ MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER SZERINTI SZINTJÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA ÉS BESOROLÁSÁRA VONATKOZÓ MEGJELÖLÉSE
2. szint
6. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG JELLEGÉTŐL FÜGGŐEN A KÉPZÉS MEGKEZDÉSÉHEZ SZÜKSÉGES BEMENETI FELTÉTELEK
Iskolai előképzettség
iskolai előképzettséghez nem kötött, az általános iskola nyolc évfolyamánál kevesebb
Szakmai előképzettség
szakmai előképzettséghez nem kötött
Egészségügyi alkalmassági követelmények
szükséges, éspedig: Előzetes szakmai alkalmasság orvosi vizsgálata szükséges a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 4. § (1) ba pontja alapján.
Előírt gyakorlati idő
nem szükséges
Egyéb feltételek
nem szükséges
7. A SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB TEVÉKENYSÉG, VAGY MUNKATERÜLET RÖVID LEÍRÁSA
A Háztáji és kisüzemi gombatermesztő - a háztáji gazdaságban önállóan, kisüzemi körülmények között szakmai irányítás mellett - képes megvalósítani a gombatermesztés technológiai lépéseit: Kiválasztja a helyi adottságoknak megfelelő, termeszthető gombafajtákat, előkészíti a megfelelő táptalajt, elvégzi az ágyazást, átszövetést, gondoskodik a megfelelő hőmérséklet- és fényviszonyokról, páratartalomról, nedvességről, védekezik a kártevők ellen, betakarítja, tárolja a termést.
8. SZAKMAI VÉGZETTSÉGGEL BETÖLTHETŐ MUNKAKÖR MEGNEVEZÉSE ÉS BESOROLÁSA
FEOR főcsoport megnevezése: FEOR száma: Foglalkozás megnevezése: A szakmai végzettséggel legjellemzőbben ellátható tevékenység, munkaterület:
6. Mezőgazdasági és erdőgazdálkodási foglalkozások 6113 Zöldségtermesztő Gombatermesztő
9. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA
A képzés "egyéni felkészítés" képzési formában megvalósítható?


Egyéni felkészítés Minimum Maximum
A képzés óraszáma
Elméleti képzés idő aránya (%)
Gyakorlati képzés idő aránya (%)
A képzés "csoportos képzés" képzési formában megvalósítható?


Csoportos képzés Minimum Maximum
A képzés óraszáma
Elméleti képzés idő aránya (%)
Gyakorlati képzés idő aránya (%)
A képzés "távoktatás" képzési formában megvalósítható?


Távoktatás Minimum Maximum
A képzés óraszáma
Elméleti képzés idő aránya (%)
Gyakorlati képzés idő aránya (%)
10. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA
A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása
TudásKépességAttitűdFelelősség, autonómia 
A képzés munkaerő-piaci relevanciája
Munkaerő-piaci szempontból a leghátrányosabb helyzetben a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező és jellemzően az Észak-Alföld, Észak- Magyarország, Dél-Alföld, és Dél-Dunántúl vidéki településein élő emberek vannak. Számukra a mezőgazdaság különböző ágazatai jelentik a legnagyobb esélyt a munkavállalásra. A képzés után a résztvevők számára lehetőség nyílik helyi mezőgazdasági magánvállalkozásokban vagy önkormányzati szervezésben, ezek hiányában pedig háztáji gazdaságban történő gombatermesztésre. A saját termény eladásán túl – a későbbiek során a feldolgozás, tartósítás munkafolyamatát is elsajátítva - magasabb hozzáadott értékű termék előállításával és értékesítésével a Háztáji és kisüzemi gombatermesztő hosszútávon is megélhetési forrást tud biztosítani magának és környezetének.
11. A SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGSZERZÉSÉT IGAZOLÓ DOKUMENTUM KIADÁSÁNAK FELTÉTELEI
1. a képzés felnőttképzési szerződésben megjelölt óraszámának hetven százalékán való részvétel, és
2. a szakmai záró beszámoló sikeres teljesítése